martes, 10 de febrero de 2015

Fem un ullada a... ( experiències teatralitzades de Barcelona i Catalunya)

Al passat divendres 6 de Febrer han començat les visites teatralitzades de Theatrum Sapientiae, un projecte de la UB (Universitat de Barcelona) concebut entre la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i) i de l'Area de comunicació de la UB i el Grup de Recerca Aula Música Poètica de la Facultat de Filologia.
El projecte d'aquest any és:"Jordi Rubió i l'esperit del Llibre", dedicat a Jordi Rubió i Balaguer, gran humanista català del segle XX.
Una occasió per conèixer la història i les accions d'aquest personatge, que va fer molt per la cultura Catalana, sobretot pel que fa la biblioteconomia i la Biblioteca de Catalunya, com a institució en sí.
És un espectacle amé, segurament educatiu, ja que durant una hora i mitja de visita ( que passa força rapidament!) es pot conèixer pas per pas tot  el seu recorregut a la llarga dels anys.
Potser es troba  a faltar una mica el "coup de thèâtre" en el recorregut de les escenes: problema  al qué s'enfronta cada dramaturg/director  que es troba de cara a la representació teatral de personatges realment existits; per una banda, no es pot manipular la història real del personatge en sí,  i per altra banda, el llenguatge teatral com a tal necesita "algo màs" per esdevenir teatre.
Les estructures en que es representa la peça també tenen molt a veure amb la realització del projecte , ja que visites com aquestes no es fan en un lloc teatral propiàment dit, o sigui, un teatre i tampoc en un museu, que parli del personatge o del període històric en que el personatge actua.
Aquetos tipus de pieçes, de fet, així com es planteja també l'Associació Live Barcelona mateixa, estan a un nivell entremig entre lo que es la recostrucció dels fets i la seva interpretació: parlem de performances itinerants, peró amb un guío escrit, assejat i no improvitzat.
Realment, fer sortir el teatre del teatre, i portar-lo de puntetes  en la història d'un personatge real ( amb le degudes atencions!) perqué l'espectador pugui conèixer la seva història... sembla facil però no ho és.

L'any anterior el Theatrum Sapientiae havia dedicat el projecte a "Ramon Margalef i l'aventura de la vida" i la peça era més moguda, i feia servir més mitjans audovisual i era més interactiva. També hi havia un actor més, si no ens equivoquem.
De totes formes, brindem per aquestes experiències teatralitzades, que son una manera per questionar-se sobre aspectes de la cultura, dels personatges que la componen i del teatre i per suposat, una manera per obrir les portes al precios Edifici Històric de la UB, sense tenir que anar-hi per passar un examen!



Teniu temps fins al 27 de Març, prèvia reserva!
http://www.ub.edu/laubdivulga/theatrumsapientiae/rubio.html


No hay comentarios:

Publicar un comentario